Begrippen Q                                                             <laatst bijgewerkt:  2020-12-01>

Q
De letter Q wordt in de elektrotechniek gebruikt voor de kwaliteit van een resonator. (resonantie kring, bestaande uit een zelfinductie en capaciteit)
Bij een zuivere zelfinductie en een zuivere capaciteit is de Q oneindig groot. In de praktijk is er altijd wat weerstand en is de Q beperkt.
Ruwweg geeft het getal Q aan hoeveel trillingen een kring maakt bij het uittrillen.
In veel audio circuits bijv. bij wisselfilters, willen we -ondanks dat de Q voor "qualiteit" staat- juist geen hoge Q, want dat betekent resonantie = een sterke voorkeur voor een bepaalde frequentie.
Een ander gebruik van de letter Q betreft de lading van een condensator. Q = C * V, oftewel de lading van de condensator is de capaciteit in Farad maal de spanning in Volt. Resultaat is in Coulomb.

Quadrofonie
Systeem om een vierkanaals (vier luidsprekers) weergave mogelijk te maken d.m.v. twee onafhankelijke geluidskanalen (zie Stereo), of met iets extra's bij vinyl platen.
Het systeem dateert uit de 70-er jaren en is volledig geflopt, want het werkte van geen kant.
De luidsprekers voor links - en rechts achter moesten tegenfasig tussen de "hete" aansluitingen voor de linker en rechter vooraan aangesloten worden.
Bij een andere variant werd er een signaal gecodeerd op een frequentie ruim boven het hoorbare. Met behulp van een speciale decoder kon dat gedecodeerd worden. Ook dit werkte niet wegens gebrek aan signaal-ruisverhouding, te veel vervorming, en te veel afhankelijkheid van de kwaliteiten van het afspeel-element.

Quantiseren
Iets uitdrukken in een benoemde hoeveelheid of een getal met eindige rsolutie.
Zie de het hoofdstuk Analoog en Digitaal.

Quantiserings ruis
Een principiele ruisbron bij o.m. A/D conversie. Zie het hoofdstuk Analoog en Digitaal

Quantum purifier
Een ding dat pretendeert bepaalde ruis uit het audio signaal te kunnen filteren bij je luidspreker. De naam van ene Jack Bybee is eraan verbonden. 
Het wordt aan de man gebracht met een bijeen gegrabbeld technisch verhaal dat verder niets uitlegt. Geen wonder, want het is principieel onmogelijk om een signaal dat met ruis behept is daar achteraf van te ontdoen, zonder ook het signaal zelf aan te tasten.(en dat is het laatste dat we willen)
Let wel: Er zijn mogelijkheden om een audio signaal te transporteren / op te slaan via een ruisend kanaal of op een ruisend medium en daarvan niet al te veel last te hebben. Denk aan ruisonderdrukkings systemen zoals bij de Compact Casette. Dit is echter een totaal andere situatie, want daar worden er al vr de ruisbron maatregelen genomen.
Kortom: Lartiekoek en boerenbedrog.