SACD                                                                                                                                                     <laatst bijgewerkt:  2014-12-15>
In het kort:  
De Super Audio CD is een verdere ontwikkeling van de CD, waarbij er een betere geluidskwaliteit beloofd wordt dan die van CD
Wat is daarvan terecht?

Verwante onderwerpen:  


Inleiding

Wat is SACD

Enkele constateringen

Nog wat opmerkingen

 


Inleiding

Tot nog toe ben ik uiterst sceptisch geweest over de hoorbare invloed van frequenties boven de gehoorgrens (20 kHz) en daarmee ook over het Super Audio CD systeem (SACD). Ik heb daarover wat onaardige dingen geschreven. 

Enige tijd terug heb ik bij iemand kunnen  luisteren naar DSD/CD, en ik moet toegeven daar een merkbaar verschil gehoord te hebben. Gering, je moet goed opletten, maar als je het eenmaal hoort vrees ik dat je er aan verslaafd kunt raken. 

Ik moet hierbij aantekenen dat de betreffende persoon heel veel werk gemaakt heeft van het luidspreker systeem. Het gaat om allerlei maatregelen om het systeem zo goed mogelijk fase-rein te krijgen, zoals een eindversterker voor iedere luidspreker en een actief wisselfilter waarin ook compensaties aangebracht waren voor het specifieke tijd-gedrag van de luidsprekers in hun behuizing. 

Later, toen ik zelf een SACD-speler had heb ik vegelijkingen gedaan door direct omschakelen tussen een zo goed mogelijk synchroon lopende CD en SACD via een kwaliteits hoofdtelefoon. Ik heb daarbij geen overtuigend verschil meer gevonden. Nou ja, ik geef jonge oren nog wel een kans, want bij mij houdt het bij 10 of 12 kHz wel op en de verschillen zitten vooral daarboven.

E.e.a. wordt bevestigd door een onderzoek van enkele journalisten die (eindelijk eens echt blind) zijn gaan testen. Deze link werd mij toegestuurd.


Wat is SACD

Kijk op de website van de SACD community  Je moet een beetje diep graven om het technische verhaal boven water te krijgen, maar dan vind je o.m.dat:


Enkele constateringen

E.e.a. zal leiden tot wijzigingen in tenminste de hoofdstukken over het gehoor, versterkers, signaalbronnen, A/D en D/A conversie, en diverse lemma's in de begrippenlijst.

Er komen ook hoofdstukken en artikelen over vervorming, en over het tijdgedrag van diverse systemen, o.m. de vinyl-platenspeler, want daar is nog wel wat te beleven.

 


Nog wat opmerkingen

 

Van diverse kanten heb ik berichten ontvangen dat op sommige SACD's op het CD-spoor een andere mix, mastering, of hoe je het ook wilt noemen zou staan dan op het "super" spoor, oftewel het DSD-spoor. Als je op de website www.superaudio-cd.com kijkt zie je dat een belangrijke eigenschap van het DSD signaal is dat andere formaten zoals standaard CD er "zo gemakkelijk" van af te leiden zijn. Als er op een SACD dus verschillende masterings gebruikt zijn voor het "super" spoor en het gewone CD-spoor dan heeft men willens en wetens bewust de boel willen belazeren.

Ik ontvang graag rapportages over zulke "verdachte" SACD's. Meld me Titel, Merk, Nummer en waar je'm kunt kopen. Ik zal er een lijst van aanleggen en dan mag iedereen er commentaar op leveren. 

Ik studeer nog op technische methodes om vast te stellen of er inderdaad een andere mix gebruikt is.

 

Let op! Veel SACD's bevatten multikanaal geluid, dat bedoeld is om via 5 of 7 luidsprekers weergegeven te worden. Dit klinkt natuurlijk volstrekt anders dan het conventionele 2-kanalen stereo, zeker/zelfs als je alleen de "front" kanalen beluistert. Wees er zeker van dat je het 2-kanaals SACD signaal vergelijkt met het 2-kanaals CD-spoor.

 

Ik heb eerder op deze website beweerd dat SACD het zou afleggen tegen DVD-al-of-niet-Audio. Ik geef me op dit punt gewonnen. SACD zal blijven. Maar niet wegens de "veel betere geluidskwaliteit" want dat is een marginaal verschil. Wel omdat het copieren van het DSD-spoor voorlopig ondoenlijk is (dat van het CD-spoor natuurlijk wel). Ook de kosten-factor: SACD's zijn niet meer dramatisch veel duurder dan de gewone CD, en ook de prijs van de afspeel apparatuur is flink gedaald. 
Er zijn DVD-spelers in de handel die ook SACD aankunnen.  
Begin 2007 ontving ik een melding dat de verkoop van SACD ver achterblijft, en dat DVD (audio) het gaat winnen. De meeste mensen (en daar moet de handel het van hebben) zijn niet geinteresseerd in een marginaal betere geluidskwaliteit. Men wil simpelweg het goedkoopste.  Ik heb al DVD spelers gezien van 35 euro (Geen tikfout) Waar blijft de SACD speler van twee tientjes? 

 

Er is een software programma beschikbaar waarmee je zelf mogelijk wat experimenten kunt doen i.v.m. aliassing en zo.